SI EN DE

Delavnica: DAN ZA PRAVLJICO

 Brezplačne pravljične urice za otroke

»DAN ZA PRAVLJICO«

 

v RIS Dvorec Rakičan, ki bodo vsak ponedeljek v mesecu od 15.00 do 16.00 ure, v prostorih Centra za družine Murska Sobota. 

 

 

»Branje je potovanje
na barkah besed prek tišine.
Molčiš in poslušaš čenčanje
daljav in sveta iz bližine.«
Brina Štampe Žmavc

Pravljice so vzgojno sredstvo samo po sebi, v vsaki pravljici, zgodbi, pripovedki se skrivajo resnice, ki pomagajo človeškemu bitju na poti od rojstva do smrti.


Ljudske pravljice niso plod domišljije enega samega človeka. Presejale so se skozi misli, usta in ušesa mnogih ljudi, zato imajo kot take večjo možnost, da prinašajo neko temeljno resnico. Na svojih življenjskih poteh se vsi sprašujemo o ljubezni in sovraštvu, dobroti in hudobiji, osamljenosti in sprejetosti, radodarnosti in skoposti, pogumu in strahopetnosti. Sprašujemo se, kaj je v resnici pametno in kaj neumno, kaj je sreča in kaj ne; premišljujemo o različnih načinih iskanja smisla.

Otrok v pravljici spoznava dobre, hudobne, poštene, zavistne, črnoglede in vesele ljudi. To ima zanj pomembno psihološko vrednost. Tudi on ni vedno dober, ljubezniv in potrpežljiv.

Vsak otrok potrebuje pravljico. Brez pravljice ni otroštva. Pravljica zdravilno deluje na otrokovo zdravo čustveno ravnotežje, zato mu omogočite to čustveno doživetje.

 

Pravljice bomo popestrili še z dodatnimi aktivnostmi, ki strmi k celostni obravnavi in razvoju otroka.

 

Prijave sprejemamo na naslov:

RIS Dvorec Rakičan, Lendavska 28, Rakičan, 9000 Murska Sobota ali po telefonu (02 535 18 97) in elektronski pošti (druzina@ris-dr.si).