SI EN DE

ŠTUDIJSKI KROŽKI

 

 RIS Dvorec Rakičan je član mreže Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje. V sklopu medgeneracijskega programa  se izvajajo študijski krožki, ki so oblika brezplačnega splošnoizobraževalnega skupinskega učenja odraslih. Namenjeni so predvsem druženju, izmenjavi znanj in izkušenj. Teme študijskih krožkov so raznovrstne in zanimive, predvsem pa temeljijo na brezmejni svobodi izražanja idej in zamisli udeležencev. 

Javni zavod RIS Dvorec Rakičan že vrsto let organizira študijske krožke za različne ciljne skupine. Program medgeneracijskega sodelovanja namreč prinaša veliko uspeha ter pozitivnih izkušenj za vse sodelujoče, predvsem pa se je ta koncept sodelovanja in učenja izkazal kot izredno zaželen med vsemi udeleženci. 

Število udeležencev posameznega krožka se giblje med 5 in 12 udeleženci, krožke pa vodi posebej usposobljen mentor v sodelovanju z animatorji. 

 

V letu 2019/2020 RIS Dvorec Rakičan izvaja naslednje študijske krožke:

 

1. Pametno s pametnim telefonom

 Zaradi pozitivenega odziva v prešnjih letih izvajanja študijskega krožka bomo ponovili  in nekoliko posodobili delo s pametnim telefonom. Udeleženci študijski krožka se tekom srečanj seznanjajo z uporabo in prednostmi, ki jih prinaša pametni telefon. Seznanijo se kako si narediti imenik, kako pošiljati sporočila, kako uporabiti elektronsko pošto, kako si lahko pomembne dogodke vnesemo v koledar, nastavimo alarm, prav tako se  bodo seznanili fotografiranjem (narediti selfi in ga poslali prijalteljici, vnuku), shraniti fotografije v glaleriji. Seznanili se bodo z različnimi aplikacijamikot so: Google, novice, zemljevid, e-bančništvo, Cobiss, itd,..  

 

2. Zdravo živim

Hiter tempo življenja, vsakodnevne skrbi, nepravilna in nezdrava prehrana ter premalo gibanja so dejavniki, ki ogrožajo fizično in psihično zdravje posameznika. S študijskim krožkom smo se odzvali na potrebe lokalnega prebivalstva na tak način, da udeležence ozaveščamo, da že z majhnimi spremembami veliko pripomorejo k boljšemu počutju in zdravju. V študijskem krožku bomo izvajali sprehode/nordijsko hojo, spoznavali bomo kako preprečiti stres in izgorevanje, spoznavali tehnike spoščanja, spoznali bomo osnovne chi gong vaje, spoznavali bomo kako zmogljivo je naše telo, ter nenazadnje spoznavali zdravo prehrano.

 

3. Zdravje iz narave

Vedno bolj se vračamo k naravi, saj si lahko popestrimo naše jedilnike z darovi narave. Tako bomo v teku študiskega krožka spoznavali zelišča, si pripravili zeliščni vrt, spoznali bomo kakšna je pravilna setev zelišč, pobiranje in shranjevanje le-teh, pripravljali bomo zeliščne čaje, tikture, mazila. V spomladanskih mesecih bomo spoznavali zelišča, ki so takrat aktualna kot sta čemaž, regrat, bezeg ... Pri tem bomo spoznavali kako pravilno nabirati zelišča in kakšna je njihova uporaba v prehrani. Seznanili se bomo prav tako z gobami  in gobarjenjem. Obiskali bomo tudi rastišča divjih rastlin. Z zelišči, ki jih bomo nabrali v naravi in pa z zeliščii, ki jih bomo imeli zasejene v zeliščnem vrtu, bomo pripravili zeliščne kruhe, piškote, namaze, frtalje. 

 

4. Naredimo sami

V trgovinah se da kupiti marsikaj, vendar pa je najleše darilo in okrasje tisto, ki ga naredimo sami.  Tako bomo izdelovali različne dekoracije, s katerimi bomo okrasili dom, izdelki pa so lahko tudi unikatno darilo. Začeli bomo z jesensko dekoracijo, izdelali bomo ročno izdelana mila, v adventu adventno okrasje in venčke, pekli praznične piškote, pripravljali tradicionalne dobrote. Oblikovali bomo tudi z glino. Čez celo leto je veliko praznikov in tako bomo dekoracijo za svoj dom temu tudi prilagajali. Pri vsem tem pa se bomo obnašali ekološko in bomo iskali surovine v naravi ter že uporabljeni embalaži vdihnili novo življenje.

 

RIS Dvorec Rakičan je  v letu 2018/2019 izvajal naslednje študijske krožke: 

 

1. UPORABA PAMETNEGA TELEFONA

Moderna tehnologija se nenehno spreminja in ker si nismo želi, da bi bile starejše osebe kakorkoli izključene in prikrajšane zaradi nepoznavanja pametnega telefona, smo jim s krožkom tovrstno znanje približati in narediti dostopnejše. Udeleženci študijskega krožka so se tekom srečanj seznanjali z uporabo in prednostmi, ki nam jih prinaša pametni telefon. Spoznavali razlike med klasičnimi in pametnimi telefoni ter različnimi operacijskimi sistemi, ki jih uporabljajo pametni telefoni (npr. Android, Windows ...). Seznanjali so se z osnovnimi nastavitvami operacijskega sistema Android, ki jih vsakodnevno tudi uporabljajo (prilagoditev glasnosti, svetlosti, zakasnitev zaslona, prilagoditev datuma, ure ...), različnimi uporabnimi aplikacijami (iskanje in nalaganje aplikacij, seznanitev z upravljanjem itd.). 

 

2. "SVETOVLJAN MALO DRUGAČE"

"Svetovljan malo drugače" je inovativen potopis, ki vključuje predavateljevo subjektivno perspektivo ter njegove osebne izkušnje ob obisku dotične države. Predavatelji so tekom svojih predavanj skrbeli, da beseda ni samo njihova, ampak da so se aktivno vključujevali tudi udeleženci. Predavatelji  so tako, namesto da bi predstavljali statistične podatke izvajali predavanja v obliki debat, s pomočjo katerih so na zanimive in inovativne načine predstavljali določene države. Udeleženci omenjenega študijskega krožka so tako širili svoja geografska obzorja, spoznavali trende migracij prebivalstva, širili kulturna obzorja, razbijali stereotipe in tabuje itd. 

 

3. ZELENI ZELIŠČARSKI KROŽEK  

Skozi kontinuirana srečanja so udeleženci spoznavali svet različnih zelišč in zdravilnih rastlin, s pomočjo katerih so se učili pravljati različne zdravilne pripravke (čaje, kreme, mila, namaze). Udeleženci so skupaj z mentorjem nabirali zelišča na okoliških travnatih površinah Dvorca Rakičan, spoznavali pravilne postopke sušenja in shranjevanja. Nekatera zelišča so na novo posadili v za to pripravljenem zeliščnem vrtu ob dvorcu. Udeleženci so se tekom srečanj seznanjali z vsestransko uporabo zelišč, pravilnim sušenjem in shranjevanjem, recepti za pripravo zeliščnih pripravkov, spoznavali zdrav življenjski slog, hkrati pa pridobivali tudi različne socialne kompetence.

 

4. NEMŠČINE ZA MLADE BREZPOSELNE DO 30 LET 

Prekmurska regija je umeščena v bližino avstrijske meje, zato se  je pokazala velika potreba po znanju nemškega jezika, predvsem z vidika zaposljivosti v čezmejni Avstriji in povečanega števila nemško govorečih turistov. Učenje jezika kot usposabljanje mladih starih do 30 let je potekalo na zabaven, kreativen in bolj neformalen način, saj je bil cilj krožka podkovati mlade s praktičnim znanjem jezika, jih pripraviti na rabo jezika v vsakdanjem in profesionalnem življenju, hkrati pa smo želi, da si mladi premagali strah pred novim okoljem in novimi situacijami. 

Udeleženci študijskega krožka so se seznanjali s slovnico, pridobivali sposobnosti pisnega izražanja, konverzacijske sposobnosti in sposobnosti bralnega ter slušnega razumevanja. Učili so se pravilnega izpolnjevanja raznih obrazcev, priprave življenjepisa in motivacijskega pisma ter nastopajo v nemškem jeziku. 

 

5. ZDRAV ŽIVLJENJSKI SLOG 

Hiter tempo življenja, vsakodnevne skrbi, nepravilna in nezdrava prehrana ter premalo gibanja so dejavniki, ki ogrožajo fizično in psihično zdravje posameznika. S študijskim krožkom smo se odzvali na potrebe lokalnega prebivalstva na tak način, da smo  udeležence ozaveščali, da že z majhnimi spremembami veliko pripomorejo k boljšemu počutju in zdravju. Študijski krožek smo razdelili na dva dela: teoretični del, v okviru katerega so si udeleženci pridobili uporabna znanja o zdravem življenjskem slogu, ter praktični del, kjer  so se udeleženci seznanili in preizkušali v pripravljanju zdravih in cenovno ugodnih jedi, izvedbi vaj za sproščanje, preizkušali pa so se tudi v različnih aktivnostih na prostem. Glavni namen študijskega krožka je bil razvijati pozitiven odnos do zdravega življenja pri udeležencih. 

  

Utrinki iz študijskih krožkov v letu 2018/2019

            

                             

   

 

 Povezave na:

- Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje  

- Andragoški center Slovenije / študijski krožki     

 

 

 

Program sofinancira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.