SI EN DE

EXP CASTLES PROJECT

EXP Castles

Naslov projekta:

EXPlore & EXPerience Castles: Uprizarjanje in povezovanje kulturne dediščine v inovativna čezmejna turistična doživetja

Akronim projekta:
EXP Castles


Prednostna naloga programa Interreg SI-HU:
Vključujoča obmejna regija, ki temelji na trajnostnem turizmu


Specifični cilj:
2. 1 Krepitev vloge kulture in trajnostnega turizma pri gospodarskem razvoju, socialni vključenosti in socialnih inovacijah


Trajanje projekta:
1.7.2024 – 31.12.2026 (30 mesecev)


Skupna vrednost projekta:
369.650,00 € (251.657,50 € ESRR)


Proračun RIS Dvorec Rakičan:
222.775,00€ (178.220,00 € ESRR)


Projektno partnerstvo:
VP1 Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan

PP2 Vas Vármegyei Önkormányzati Hivatal


Povzetek projekta

Zgodovina gradov v županiji Vas je tesno povezana z zgodovino gradov v Pomurju. Projekt EXP Castles izhaja iz dejstva, da je čezmejna regija bogata s skupnimi zgodovinskimi dobrinami in kulturno dediščino ter da med gradovi obstajajo pomembne zgodovinske povezave in neizkoriščeni potenciali za čezmejno sodelovanje. Večina vključenih gradov je bila v preteklosti na takšen ali drugačen način povezanih. Bodisi so bili v lasti iste plemiške družine, bodisi so bili del iste obrambne verige ali so medsebojno trgovali. Skozi projekt bomo te morda že nekoliko pozabljene povezave raziskali in ponovno vzpostavili, le da bosta povezovalen element skupna turistična ponudba in skupna trajnostna strategija za prihodnost.

Kulturna dediščina predstavlja pomemben del turistične ponudbe obeh držav. Z raznolikim in inovativnim vključevanjem kulturne dediščine v turistično ponudbo posamezne regije oz. države se spodbuja aktivna raba dediščine, obenem pa se skozi aktivno rabo dediščine izboljšuje odnos družbe do celostnega ohranjanja le te. Ker gradovi sami po sebi že veljajo za magnete, ki v regijo privabljajo številne obiskovalce, bo projekt ponudbo gradov povezal in nadgradil s tem, da vključi tudi manj znana podeželska območja in lokalne turistične ponudnike ter na ta način turistom ponuditi privlačna in celostna čezmejna turistična doživetja. Obenem želi projekt ponudbo gradov razširiti, nadgraditi in povezati ter s pomočjo skupnega turističnega produkta in skupne promocije prispevati k večji prepoznavnosti in k boljšemu turističnemu pozicioniranju.

Poudarek je predvsem na razvoju in promociji skupnega turističnega produkta EXP Castles, ki bo zajemal privlačna turistična doživetja. Nov turistični produkt EXP Castles bo dodatno obogatili turistično ponudbo čezmejne regije ter imel ugoden vpliv na njen gospodarski razvoj. Projekt želi s skupnim konceptom usmerjanja obiskovalcev, slednje bolj trajnostno in uravnoteženo sezonsko in lokacijsko razporediti. Usmeriti jih želi na manj znane turistične lokacije na podeželju z naravnimi vrednotami in kulturnimi dobrinami v okolici gradov in dvorcev, ki so vredne obiska ter v ponudbo vključiti tudi lokalne turistične ponudnike. Skozi projektno sodelovanje in projektne aktivnosti se bo spodbujalo izboljšanje čezmejne turistične ponudbe z vključevanjem zanimivosti na manj znanih območjih, izboljšanje ozaveščenosti o pomenu, vrednosti in nadaljnjem razvoju kulturne dediščine, vključevanje različnih turističnih ponudb s čezmejnim pomenom ter izboljšanje čezmejne dostopnosti turističnih znamenitosti. Na podlagi opredeljenih čezmejnih kriterijev in modelov za boljše usmerjanje toka obiskovalcev bo razvit in testiran pilotni model trajnostne in uravnotežene razporeditve obiskovalcev, ki bo zajemal 2 pilotna ukrepa za bolj trajnostno in uravnoteženo lokacijsko in sezonsko razporeditev obiskovalcev: Castle EXPlore – turistično doživetje, ki temelji na igrifikaciji in Castle EXPerience, ki temelji na (izven)sezonskih dogodkih. Na ta način želi projekt zagotoviti raziskovanje, odkrivanje in spoznavanje čezmejne regije na doživet in izkustven način.

Prav tako si projekt prizadeva za umestitev vzpostavljene mreže gradov na evropski zemljevid in večjo prepoznavnost na evropskem nivoju. Cilj je gradove, vključene v mrežo projekta EXP Castles, povezati oz. vključiti v mrežo čezmejne Ceste gradov, ki trenutno povezuje slovenske, avstrijske in hrvaške gradove ter s tem ustvariti edinstveno, kulturno-zgodovinsko pomembno kulturno pot evropskega pomena. Slednje bo projekt poskušal doseči bodisi s pripravo vloge za pridobitev naziva Kulturne poti Sveta Evrope (Cultural Route of the Council of Europe) bodisi vloge za nagrado Europa Nostra oz. vloge za vključitev v mrežo Europa Nostra ali podobno.

Projekt EXP Castles gradi na povezovanju, sodelovanju, promociji, informiranju in ozaveščanju. Prebivalce in obiskovalce čezmejne regije se bo informiralo o novi turistični ponudbi EXP Castles, ozaveščalo o vrednosti in pomenu skupne kulturne dediščine ter bolj trajnostno in uravnoteženo usmerjalo. Lokalne, regionalne in nacionalne organe, zainteresirano strokovno javnost, podjetja in druge deležnike se bo informiralo o načinih in pristopih uprizarjanja kulturne dediščine v turistične namene, ozaveščalo o vrednosti in pomenu skupne kulturne dediščine ter spodbujalo k čezmejnemu povezovanju in mreženju.

S skupnimi kriteriji trajnostnega sodelovanja in skupno strategijo za prihodnost pa bosta zagotovljena trajnost in prenosljivost projektnih rezultatov na druge podobne iniciative.

Gradovi, dvorci in druge zgodovinske utrdbe so žive priče preteklih časov. S projektom EXP Castles bodo na temeljih skupne preteklosti čezmejnega območja med Slovenijo in Madžarsko zgrajeni skupni mostovi v prihodnost.


Vloga RIS Dvorec Rakičan

Projektni partner RIS ima dolgoletne izkušnje z razvijanjem in izvajanjem EU projektov na različnih področjih (sociala, turizem, kultura, mladi, …), v okviru katerih je prevzel tudi vlogo vodilnega partnerja ter s tem tudi posebno odgovornost za kakovostno in časovno ustrezno izvedbo projektnih dejavnosti, izvedbo koordinacijskih aktivnosti in dosledno izvedbo dejavnosti z naslova zahtev programskega razpisa. Tudi v okviru pričujočega projekta bo RIS prevzel vlogo vodilnega partnerja, pri čemer bo gradil na izkušnjah predhodnih projektov s podobno tematiko (Castle Road, Living Castles). V pričujoč projekt bo RIS poleg svojih izkušenj iz projektnega managementa vnesel tudi svoje izkušnje s področja razvoja in implementacije programov usposabljanja in nadaljnjega izobraževanja, organizacije dogodkov, razvoja in implementacije zanimivih turističnih produktov, vključevanja digitalnih vsebin in rešitev v razvoj novih turističnih produktov v povezavi s kulturno dediščino in inscenacije kulturne dediščine v turistične namene. V sklopu prizadevanj projekta za boljšo sezonsko kot tudi lokacijsko razporeditev obiskovalcev vzdolž čezmejne mreže gradov bo RIS testiral nove pilotne modele namenjene usmerjanju toka obiskovalcev (boljša lokacijska razporeditev obiskovalcev s pomočjo igrifikacije – mobilna igra; boljša sezonska razporeditev obiskovalcev s pomočjo novih sezonskih dogodkov) in prevzel razvoj skupnega interaktivnega zemljevida. RIS bo izvedel promocijsko kampanjo za promocijo projekta, projektnih dejavnosti, dosežkov in rezultatov v Sloveniji. Prav tako bo RIS odgovoren za izdelavo končne evalvacije projekta in projektnih rezultatov ter v okviru projekta razvitih in testiranih pilotnih modelov.

RIS bo koordiniral gradove in kooperativne partnerje v Pomurju. Prav tako bo odgovoren za izvajanje pilotnih aktivnosti in razširjanje projektnih rezultatov v svoji regiji ter za izvajanje komunikacijskih aktivnosti na regionalnem, nacionalnem in tudi mednarodnem nivoju.


Dodatne informacije v zvezi s projektom EXP Castles:
Helena Krajnc, vodja projekta
E-Mail: helena@ris-dr.si
Tel.: 02 535 18 96

 



EKSRP
ESRR