SI EN DE

PollenAct

 

 

 

 

 

 

 

Naslov projekta: Ohranjanje biotske pestrosti in naravnega okolja obmejnega območja z vpeljavo naravovarstvenih in ozaveščevalnih ukrepov za ohranitev divjih opraševalcev in njihovih naravnih habitatov

Akronim projekta: PollenAct

Prednostna naloga programa Interreg SI-HU: Vključujoča obmejna regija, ki temelji na trajnostnem turizmu

Specifični cilj: 1.1 - Izboljšanje varstva in ohranjanja narave ter biotske raznovrstnosti in zelene infrastrukture, tudi v mestnem okolju, in zmanjšanje vseh oblik onesnaževanja

Trajanje projekta: 01. 07. 2024 - 31. 06. 2026 (30 mesecev)

Skupna vrednost projekta: 638.910,00€ (438.427,50 € ESRR) 

Proračun RIS Dvorec Rakičan: 237.525,00 € (190.020,00 € ESRR)

Projektno partnerstvo:

VP1 Raziskovalno izobraževalno središče dvorec Rakičan

PP2 Biotehniška šola Rakičan

PP3 IMRO-DDKK Nonprofit Kft.

PP4 Zalai Területfejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.  

Povzetek projekta:

Projekt PollenAct prispeva h krepitvi ozaveščanja o pomenu in vrednosti divjih opraševalcev za ohranjanje biotske pestrosti ter vpeljuje skupne ukrepe za njihovo zaščito in učinkovitejše upravljanje na čezmejnem programskem območju. Divji opraševalci so nepogrešljivi pri vzdrževanju zdravega ekosistema, vendar sta se v zadnjih desetletjih njihova številčnost in raznolikost  drastično zmanjšali, zato potrebujemo smernice za uspešno zamejitev izginjanje pestrosti naravnih habitatov in zmanjševanja števila divjih opraševalcev ter z inovativnim pristopom zagotoviti aktivnejše zavedanje ciljnih skupin o pomenu njihovega varovanja.

Kot glavni skupni cilj smo opredelili vpeljevanje naravovarstvenih in ozaveščevalnih ukrepov za ohranjanje divjih opraševalcev in njihovih naravnih habitatov na skupnem čezmejnem območju, kar dosegamo z oblikovanjem skupnih teoretičnih izhodišč, analizo stanja na obmejnem območju in pripravo skupne strategije upravljanja z divjimi opraševalci in ohranjanja biodiverzitete. Nadalje, z ustvarjanjem naravnih habitatov divjih opraševalcev in dvigovanjem ozaveščenosti za omilitev njihovega upada, prispevamo k krepitvi naravnega okolja, kot tudi veščin ciljnih skupin čezm. prostora. Pilotne ukrepe bomo vpeljali na treh različnih lokacijah, pri čemer bo v Lentiszombathely postavljeno samozadostno demonstracijsko okolje z mešanico avtohtonega rastlinja za vzdrževanje skupnosti divjih opraševalcev, v dvorcu Rakičan bomo revitalizirali že vzpostavljeno biodiverzitetno učno pot med dvorcem in Biotehniško šolo Rakičan, pri čemer vpeljujemo novo zeleno točko v obliki multi-senzoričnem pristopu ureditve vrta. Biotehniška šola Rakičan v sklopu povezovalne učne poti, revitalizira in razširjuje obstoječi zeliščni vrt v habitat  divjih opraševalcev, kjer bo v sklopu združene setve posajena inovativna mešanica avtohtonih, divjim opraševalcem prijaznih rastlin. Namen ureditve vseh treh lokacij je ne zgolj vidno poseči v izboljšanje stanja naravnih habitatov in obogatiti naravno biodiverziteto programskega območja, ampak tudi vzpostaviti demonstracijske točke, namenjene ozaveščanju o pomembnosti ohranjanja biodiverzitete in spodbujanja deležnikov, lokalnih skupnosti, mlajših generacij in drugih, da prepoznajo vrednost biotske pestrosti. Naravne demonstrativne točke s vključenimi učnimi vsebinami in vpeljanimi elementi zelene infrastrukture ter naravovarstvenimi principi celostno zaokrožujejo skupno čezmejno učno pot divjih opraševalcev. Namero trajnostnega sodelovanja med organizacijami za ohranjanje biotske raznovrstnosti obmejnega območja in varovanja divjih opraševalcev, se partnerji zavezujemo tudi s podpisom strateškega dokumenta oz. sporazuma o dolgoročnem sodelovanju tudi po uradnem koncu projekta.

Pri projektu je pomemben tudi izobraževalni vidik in učne vsebine, prilagojene različnim ciljnim skupinam (nadgradnja obstoječe aplikacije, tematske delavnice, krajši učni filmi, javni dogodki, ipd.), kot tudi aktivnosti ozaveščanja in informiranja, s katerimi vplivamo na spremembe v zavedanju posameznikov, podjetij, skupnosti, izobraževalnih ustanov in drugih javnih institucij (skupne akcije zasaditve medovitih rastlin v Prekmurju, Podravju ter županijah Zala in Vas). Ker kot ključno prepreko pri višanju ozaveščanja opredeljujemo nezadostno komunikacijo o vlogi in pomenu biotske pestrosti, bo projektni pristop inovativen prav v naravnanosti občinstvu, najsi bo to lokalna skupnost ali strokovna javnost. S skupnim razvojem strategije in vpeljavo pilotnih ukrepov temelječih na naravnih virih (multi-funkcijski vrtovi) izboljšujemo ekološko stanje in povezanost čezm. okolja, pri čemer ozaveščanje ciljnih skupin nakazuje pot do trajnostnega načina življenja.

 



EKSRP
ESRR