SI EN DE

Delavnici nabiranja zeli v okviru operacije EKO KUL

Delavnica: Nabiranje zeli - pljučnik za čaj, 20.03. 2023

Danes je zaradi vedno večje draginje pomembna samooskrba. Seveda pa je danes, težko biti povsem samooskrben.  Veliko rastlinja raste v naravi in ob poznavanju zdravilnih zeli lahko privarčujemo le z kratkim obiskov gozdov, travnikov, kjer naberemo rastline npr. za domači čaj,…zaradi tega pa nam ni potrebno kupovati čaja v trgovini ali lekarnah. Spomladi pa med prvimi zelišči zacveti pljučnik.  Pljučnik se  v lekarništvu uporablja v obliki čaja kot zel. Uporablja se za blažitev dražečega kašlja pri obolenjih dihalnih poti.  Pljučnik v veliki meri cveti tudi v gozdnih predelih reke Mure, zato smo prvo delavnico izkoristili za nabiranje pljučnika za čaj.  Med samim nabiranjem smo udeležence seznanili o njegovih zdravilnostih. Pljučnik je zdravilen, saj ima učinkovine, ki pomagajo blažiti pljučne bolezni. Zgodaj spomladi nabiramo cvetove, kateri vsebujejo največ zdravilnih učinkovin. Udeležence smo po končanem nabiranju podučili, kako čaj pravilno posušiti in ga hraniti do naslednje sezone oziroma njegove porabe.

 

 

Delavnica: Nabiranje zeli - regrata in spoznavanje zdravilnih učinkovin, 28.03. 2023

Ker je namen projekta samooskrba, smo se z udeleženci na prejšnji delavnici odločili, da bomo nabirali regrat. Regrat je spomladi dobra alternativa kupljeni solati, kajti na domačem vrtu še ne raste solata, v trgovini pa ni potrebno kupiti, saj lahko na neobdelanih travnikih naberemo regrat, hkrati pa ima še več hranilnih snovi, kot kupljena solata. Med drugim vsebuje več vitamina A kot korenje. Grenčine dajejo regratu močne diuretične lastnosti, kar pomeni, da spodbuja odvajanje vode. Tradicionalno ga uporabljajo še pri motnjah v delovanju ledvic, celulitu in čezmerni teži. Regrat vsebuje tudi kalij, ki nadomesti izgubo te rudnine zaradi povečanega izločanja seča. Svež regrat se največkrat  uporablja kot solata, ki krepi organizem, olajšuje presnovo ter pomaga pri čiščenju krvi. Ker pa je možno iz njega narediti tudi regratov sirup, so udeleženci izrazili željo, da bi izdelovali tudi tega, zato smo se odločili, da bomo ko bo regrat na polno zacvetel, namenili tudi eno delavnico na to temo.  Po končanem nabiranju, smo z udeleženci pripravili recept z regratovo solato in tako spoznali, kako obogatiti navadno regratovo solato in pojesti bolj polnovreden obrok. K regratu smo dodali kuhano jajce, nasekljane suhe orehe, pest domačega svežega sira, prelili z jabolčnim kisom ter oljem.

 

 

Aktivnost se izvaja v okviru operacije EKO KUL, ki je sofinancirana s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in iz proračuna republike Slovenije.

 

 



EKSRP
ESRR