SI EN DE

Delavnici uporabe zelišč v kulinariki v okviru operacije EKO KUL

Delavnica: Priprava domačih zeliščnih soli, 12. 04. 2023

Dobro se je zavedati, da so začimbe tiste, ki hrani dajo okus. In ker jih je možno pridelati tudi na domačem vrtu, okenski polici, v visokih gredah,…smo z udeleženci ustvarjali zeliščne soli. Ker še zelišča niso zrastla v naših vrtovih, smo tokrat uporabili kupljene začimbe. Za izdelavo zeliščne soli smo  uporabili sol, kateri smo dodali različne začimbe. Ustvarimo lahko celo paleto zeliščnih soli prijetnih vonjav, nepozabnega okusa, čudovitih arom. Pri izdelavi zeliščne soli je potrebno paziti, da imamo dobro posušena zelišča in začimbe, ker se bo sol manj sprijemala. Zeliščno sol smo potem dali v neprodušne steklene kozarčke, kajti tako pride vlaga težje zraven sol, pa je dalj časa uporabna.

 

 

Delavnica: Priprava zeliščnih namazov, 25. 04. 2023

Namaz lahko vsebuje vrsto koristnih živil – denimo stročnice in različno sezonsko zelenjavo. Vsak dan bi morali pojesti vsaj pet porcij sadja in zelenjave, vendar več drugega kot prvega. Namaz, ki vsebuje zelenjavo, lahko omogoči, da za zadosten vnos poskrbimo že z zajtrkom. Skupaj s solato pa lahko tudi polnozrnat kruh z zdravim namazom postane hitro, povsem polnovredno kosilo, ko nimamo časa za pripravo česa drugega. Zato je bil namen te delavnice ozavestiti udeležence, da ni potrebno posegati po dragih zdravih kupljenih namazih, ampak si jih lahko dokaj ugodno pripravimo sami doma, še posebej, ko bo v sezoni na vrtovih zelišč in zelenjave na pretek. Za osnovo namaza smo uporabili kislo smetano in skuto. Dodajali pa smo različna zelišča, čebulo, papriko, jajca, česen…

 

 

Aktivnost se izvaja v okviru operacije EKO KUL, ki je sofinancirana s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in iz proračuna republike Slovenije.

 



EKSRP
ESRR