SI EN DE

Delavnice urejanja urbanih kotičkov v okviru operacije EKO KUL

Delavnica: Odstranjevanje plevela in priprava gred za sajenje, 04. 05. 2023

Vreme postaja vse topleje zato smo se z udeleženci odločili, da bomo začeli pripravljati gredice za sajenje. Ker so nekatere rastline prezimne, kot je meta, drobnjak, peteršilj,…in jih je obdajala visoka trava in plevel, smo najprej osvobodili prezimne rastline. Udeležence smo tudi seznanili , kaj sploh je plevel, ter predstavili nekaj idej, kako ga zatirati. Med pletjem smo se nabirali tudi ideje,  kaj vse bi lahko v eni izmed naslednjih delavnic posadili v grede.

 

 

Delavnica: Zasaditev zelišč in zelenjadnic, 09.05.2023

Sestavni del urbane džungle so poleg sobnih rastlin tudi zasaditve na balkonu, terasi, gredah... Zgodaj spomladi je čas za sajenje zelišč in dišavnic, ki jih bomo uporabljali  v domači kuhinji. Zato je bil namen te delavnice zasaditev zelenjadnic, začimb v visoke grede. Udeležencem smo predstavili, da je ob zasaditvi dobro kombinirati domačo zelenjavo z zelišči. Tako bodo rastline bolj zdrave in manj podvržene škodljivcem. Ko smo rastline posadili, smo jih pognojili in ter dobro zalili. Na delavnici smo predstavili tudi kako pripraviti domače gnojilo iz kopriv, ki okrepi rastline , hkrati pa odganja tudi uši in pršice.

 

 

Delavnica: Setev rastlin, 08.05.2023

Udeležencem smo na zadnji delavnici predstavili setev. Katere rastline lahko sejemo in kaj vse je dobro ob setvi upoštevati. Če primerjamo direktno setev na prosto z vzgojo zelenjadnic iz sadik, lahko ugotovimo, da  s sadikami lahko pridelamo neko vrtnino približno en mesec prej. Poleg tega se lahko zgodi, da posejano seme ne vzklije ali vzklije le del semen, kar spet pomeni manjši in poznejši pridelek. Skoraj vse vrtnine vzgojimo iz sadik, direktno sejemo le korenček in pastinak, saj bi jima pri presajanju uničili glavno korenino. Kljub temu se navadno odločamo za setev graha, fižola, solat, redkvice, kreše. Čas sajenja je odvisen od temperature tal, ki je pomembnejša od temperature zraka. Za kaljenje zgodnjih spomladanskih vrtnin, kot so: solata, redkvica, bob in grah, je dovolj temperatura 5 stopinj C. Zgodaj spomladi lahko sadimo še spomladanski česen in čebulček. Idealna temperatura za kalitev semen vrtnin je okoli 20 ºC, marca pa zemlja redko doseže več kot 5 ºC, zato s setvijo počakamo na toplejše dni.

 

 

Aktivnost se izvaja v okviru operacije EKO KUL, ki je sofinancirana s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in iz proračuna republike Slovenije.

 



EKSRP
ESRR